Uwielbiam różne wariacje na temat sosów czosnkowych! Sos czosnkowy bez majonezu traktuję jako zdrowszą alternatywę dla majonezowego sosu. Często serwuję go jako dodatek do potraw ugotowanych na parze i w piekarniku czy do sałatek. Maczam w nim także świeże ogórki, marchewki czy łodygę selera naciowego… No cóż, nie sposób wymienić wszystkich posiłków, z którymi się dobrze komponuje. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na domowy sos czosnkowy bez majonezu.
Warto pamiętać, że czosnek często nazywany jest „strażnikiem odporności” – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzakrzepowo. Koniecznie pamiętaj o jego spożywaniu w okresie jesienno-zimowym, kiedy panuje większe ryzyko przeziębienia. Posiada całą gamę witamin (m.in. A,C, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, żelazo, wapń czy potas).
JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY BEZ MAJONEZU
Składniki:
– ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 2-3 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– łyżka zimnej wody
– łyżka oliwy z oliwek
– świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
– sól i pieprz do smaku
Jak zrobić jogurtowy sos czosnkowy?
1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem.
DOMOWY MAJONEZ Z TOFU Z DODATKIEM CZOSNKU
Taki majonez można wykorzystać do np. do kanapek, sałatek i jako dip do warzyw. Inspirację zaczerpnęłam stąd.
Składniki:
– ok 250 g sera tofu (u mnie świeże, ale ponoć z wędzonym tofu też smakuje pysznie)
– 2 małe ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki soli
– sok z cytryny – do smaku
– miód – odrobina do smaku
– 5 łyżek oleju – u mnie oliwa z oliwek
– opcjonalnie – 2 łyżki gęstego jogurtu (dodaje nieco delikatności, ale jeśli ktoś chce uzyskać wegański majonez, niech pominie jogurt)
Jak zrobić domowy majonez z tofu?
1.Tofu, czosnek, sól, sok z cytryny, ksylitol, olej i jogurt zmiksować razem w blenderze na gładką masę.
Smacznego!
Jeśli tak jak ja uwielbiasz czosnek, koniecznie zobacz także inne przepisy z jego wykorzystaniem.