Składniki:
– 1 duża cebula
– kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego
– 2 litry wody
– 5 marchewek
– pół selera
– 1 pietruszka
– 3 ząbki czosnku
-250 g koncentratu pomidorowego
– do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i czosnek niedźwiedzi
– opcjonalnie do dekoracji śmietana 18%, jogurt lub śmietanka kokosowa
Jak zrobić gęstą zupę krem marchwiowo-pomidorową?
1. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na klarowanym maśle w garnku.
2. Gdy cebula się zarumieni dodaj do garnka 2 litry wody, marchew, seler i pietruszkę. Gotuj do miękkości.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy i rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie zblenduj na krem.
4. Dodaj sól, pieprz, paprykę ostrą i czosnek niedźwiedzi.
Smacznego!