Nie skłamię mówiąc, że zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych 🙂 Poniżej przedstawiam przepis na zupę dyniową z rozgrzewającym imbirem 🙂
Składniki:
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 1,5 rosołu lub wywaru z warzyw
– 600-700 g pokrojonej w kostkę dyni
– 2 ziemniaki
– 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
– ok. 1 cm imbiru
– do smaku: gałka muszkatołowa, sól i pieprz
– opcjonalnie: grzanki, gęsty jogurt naturalny, posiekana ostra papryczka
Jak zrobić gęstą zupę krem z dyni?
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Zeszklij na tłuszczu.
2. Dodaj dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. Wlej wywar i gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj starty na tarce imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
5. Całość dokładnie zmiksuj.
6. Podaj z łyżką gęstego jogurtu naturalnego, z grzankami z chleba z mąki żytniej razowej lub ostrą papryczką (ja dodałam wszystko :-)).