Jednym z głównych bohaterów dzisiejszego wpisu będzie owoc psianki podłużnej, popularnie zwany bakłażanem. Bakłażan ma wiele właściwości zdrowotnych (m.in. odtruwające – jest szczególnie polecany w długotrwałej antybiotykoterapii). Jakiś czas temu zaprezentowałam wam przepis na tartę z mąki jaglanej. Dzisiaj czas na jej gryczaną siostrę.
Składniki na kruche ciasto gryczane:
– 200 g zmielonej kaszy gryczanej, czyli mąki gryczanej (u mnie – gryczana palona)
– pół kostki masła
– pół łyżeczki soli
– 1 jajko
– 2-3 łyżeczki zimnej wody
Składniki na farsz:
– 1 bakłażan
– 1 mała cukinia
– 1 por
– 125 g mozarelli
– 3 małe ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1/3 szklanki zimnej wody
– 2 łyżki oliwy do smażenia
– sól, pieprz i curry do smaku
Wykonanie:
1. Mąkę gryczaną, masło, sól, jajko i wodę ugnieść na gładką masę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Pora pokroić w półksiężyce, cukinię w słupki, czosnek zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać i podsmażyć na oliwie.
3. Bakłażana pokroić w plasterki (mniej więcej 5 mm).
3. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie na tartę o średnicy około 27 cm. Ważne – jeśli ciasto klei się do wałka i nie można go rozwałkować – wówczas trzeba po prostu rozłożyć ciasto równomiernie w formie. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz. Na to ułożyć pokrojonego w plasterki bakłażana.
4. Wszystko zalać jajkiem roztrzepanym z zimną wodą. Na wierzchu ułożyć mozarellę pokrojoną w plasterki. Doprawić solą, pieprzem i curry.
5. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Smacznego. Uwielbiam zapiekane bakłażany 🙂 !