Gryczano-jaglane bezglutenowe racuchy z jabłkami

Składniki na ok. 15 racuszków:

– 2 jajka
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 czubate łyżki mąki ziemiaczenej
– niepełna szklanka mąki gryczanej (ok. 100 gram)
– niepełna szklanka mąki jaglanej (ok. 100 gram)
– 1 szklanka mleka ryżowego (może być inne)
– 2 jabłka
– olej do smażenia

Do polania co kto lubi – jogurt, rozgnieciony banan lub awokado, dżem itp…

Przepis:

1. Jajka roztrzep.
2. Dodaj sodę, mąkę ziemniaczaną, jaglaną i gryczaną. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mleko, jeszcze raz porządnie wymieszaj.
4. Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.
5. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
Gryczano-jaglane bezglutenowe racuchy z jabłkami

Gryczano-jaglane bezglutenowe racuchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *