Moi mili, oto są: jabłka pieczone faszerowane kaszą jaglaną z cynamonem, imbirem i bakaliami.
Składniki:
– 4 niewielkie jabłka
– 1 cm startego świeżego imbiru,
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 2 łyżeczki ksylitolu
– 1,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej.
– dowolne bakalie, u mnie: orzechy laskowe, rodzynki, siemię lniane
– opcjonalnie polewa: rozpuszczona gorzka czekolada
Jak zrobić jabłka pieczone faszerowane kaszą jaglaną?
1. Włącz piekarnik, nastaw temperaturę na 180° C.
2. Jabłka przekrój w poprzek (mniej więcej na wysokości 3/4 jabłka – zobacz na zdjęciu powyżej). Z dolnej części wydrąż miąższ wraz z pestkami (np. przy pomocy łyżki lub specjalnego wydrążacza). Dookoła skórki zostaw około 5 mm miąższu. Wydrążone kawałki jabłka możesz od razu zjeść, jeśli nie znajdziesz dla nich innego zastosowania 🙂
3. W misce wymieszaj kaszę jaglaną, cynamon, imbir, ksylitol i bakalie.
4. Nadziej dolną część jabłka farszem z kaszy jaglanej, przykryj górną częścią.
5. Wstaw na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.
6. Polej polewą czekoladową.