Jakiś czas temu pisałam o tym, jak zrobić mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Tym razem będzie o kolejnym rodzaju mąki. Jak zrobić mąkę ryżową we własnym domu? Oczywiście, można kupić je w sklepie, ale po pierwsze – nie zawsze ma się do nich dostęp, a po drugie – samodzielne mielenie daje dużo radości 🙂
Pewnie nie wszyscy wiedzą, że w podobny sposób można przygotować mąkę ryżową. Wystarczy zmielić ryż w młynku i gotowe!
Do zrobienia mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego. Ja ze względu na właściwości odżywcze wybieram ryż brązowy.
Mąka ryżowa doskonale nadaje się nie tylko do wypieków, ale także do zagęszczania sosów.
Jakiś czas temu znalazłam bardzo fajną anglojęzyczna stronkę, na której można znaleźć wskazówki na temat zastępowania mąki pszennej mąką ryżową (link). Poniżej najważniejsze informacje:
1. Jeśli chcesz zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową użyj ¾ mąki ryżowej zamiast 1 szklanki mąki pszennej – np. jeśli w przepisie jest napisane, że trzeba użyć 1 szklanę mąki pszennej, użyj ¾ szklanki mąki ryżowej.
2. W celu lepszego „sklejenia” dodaj do ciasta z mąki ryżowej dwa razy więcej jajek niż w przepisie z użyciem białej mąki.
3. Aby ciasto było bardziej wilgotne dodaj na każdą szklankę mąki ryżowej jedną łyżeczkę oleju nierafinowanego lub masła klarowanego.
4. Dobrymi zastępnikami białej mąki są też samodzielnie przygotowane mieszanki – np. z mąki z tapioki (0,5 szkl.), ryżowej (3 szkl.) i skrobi ziemniaczanej (1 szkl.). Z powodzeniem stosowałam także mieszankę mąki ryżowej (1 szkl.), mąki kukurydzianej (1 szkl.) i mąki jaglanej (1 szkl.).