Jak zrobić w domu mleko kokosowe?

Kto z nas nie lubi mlecznych napojów? Jak się okazuje, ich głównym składnikiem wcale nie musi być mleko krowie 🙂 Przedstawiam Wam mleko kokosowe, które owszem – można kupić w sklepie, ale nie tylko – można je także szybko przygotować w domowym zaciszu.

Składniki:

– 1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej ekologicznych, bo większość „zwykłych” zawiera szkodliwy dla zdrowia dwutlenek siarki)
– 2 lub 3 szklanki wody

Jak zrobić mleko kokosowe?

1. Wiórki zalać szklanką gorącej wody, przykryć spodkiem i odstawić na 2-3 godziny.
2. Dolać szklankę zimnej wody, zmiksować w blenderze.
3. Odcedzić mleko od wiórek (za pomocą gazy lub sitka z drobnymi oczkami).

Jeśli mleko wyszło zbyt tłuste, należy dodać do niego odrobinę wody i zmiksować raz jeszcze (ja zwykle dodaję dodatkowo jedną szklankę wody).

Pozostałe wiórki można wykorzystać do przygotowania np. kokosowej panierki lub kokosanek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *