Keczup jest świetnym dodatkiem do dań – pasuje do domowych kanapek, frytek, zapiekanek czy dań warzywnych.
Jednak sklepowy keczup często jest przepełniony niepotrzebnymi dodatkami i konserwantami, a także m.in. skrobią modyfikowaną, syropem glukozowo-fruktozowym, cukrem czy octem spirytusowym.
Czy można zrobić w domu zdrowy keczup bez cukru, bez octu spirytusowego i innych zbędnych składników? Jak najbardziej. Oto…
Keczup z cukinii
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (po umyciu i wybraniu pestek)
- 1000 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 6 marchewek
- 600 g cebuli
- olej do podsmażenia cebuli
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 5 płaskich łyżek soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka pieprzu Cayenne
Jak zrobić domowy keczup z cukinii?
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na minimum 4 godziny.
- Pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż na oleju.
- Pokrój w kostkę marchew. Jak cebula się zarumieni, dodaj do niej marchew.
- Kiedy cukinia będzie już po 4 godzinach leżakowania, dodaj ją (cukinię wraz z wodą, która się z niej wydostała) do garnka z cebulą i marchewką.
- Gotuj na niewielkim ogniu co najmniej 30 minut aż warzywa staną się miękkie.
- Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, ksylitol, pieprz i pieprz Cayenne, gotuj kolejne 20 minut.
- Blenduj.
- Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.