Składniki:
– 1 duża lub 2 małe cukinie
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 duże pomidory
– 2 papryki
– olej do smażenia
– do smaku: pieprz, sól, sproszkowana ostra papryka
– do smaku: koncentrat pomidorowy bez cukru
– opcjonalnie: swojska kiełbasa
– opcjonalnie: świeża natka pietruszki
Jak zrobić leczo?
1. Cebulę, paprykę, pomidory i cukinię pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku zeszklij na tłuszczu cebulę (opcjonalnie – dodaj swojską kiełbasę). Zamieszaj.
3. Po kilku minutach dodaj starty na tarce czosnek, paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem ok. 10-15 min. Od czasu do czasu zamieszaj.
4. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Zagotuj.
5. Dodaj przyprawy.
6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!