Jak zrobić bezglutenową panierkę bez mąki pszennej i bułki tartej? Oczywiście pomysłów jest mnóstwo, a ja dotychczas używałam tylko płatków migdałowych i sezamu. Wczoraj zapragnęłam nowości…
Panierka jaglana
– 1 jajko
– pół szklanki mąki jaglanej
– 3/4 szklanki płatków jaglanych
– sól i pieprz do smaku
– tłuszcz do smażenia
Panierka jaglano-ryżowa
– 1 jajko
– pół szklanki mąki jaglanej
– 3/4 szklanki płatków ryżowych
– sól i pieprz do smaku
– tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać z solą i pieprzem. Mąkę jaglaną i płatki przesypać na osobne talerzyki.
2. Kawałki mięsa obtoczyć w mące jaglanej, zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w płatkach (jaglanych lub ryżowych).
3. Kotleciki ułożyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Zmniejszyć ogień i na średnim płomieniu smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Usmażone kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Zdjęcie autorstwa Jane Charlesworth.