Są takie produkty, które mogłabym jeść na okrągło. W ostatnim czasie jest to pasta z białej fasoli w różnych postaciach… na przykład fasola + suszone pomidory. To połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂 Świetnie smakuje np. z pieczywem, marchewkami czy selerem naciowym.
Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli*
– 3 niewielkie cebule (po obraniu 100 g)
– 1 ząbek czosnku
– olej do smażenia cebuli i czosnku
– 7 suszonych pomidorów
– 7 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
– sól – do smaku
– ostra papryka – do smaku
* Ja miałam fasolę ugotowaną wcześniej. Jeśli nie masz – namocz przez co najmniej 12 godzin a następnie dokładnie przepłucz wodą i gotuj przez 60-90 minut. Jeśli ci się spieszy, możesz użyć także fasolę z puszki.
Przepis:
1. Cebule pokrój w półksiężyce, czosnek rozgnieć nożem. Podsmaż na odrobinie oleju (do uzyskania złotego koloru). Odstaw do przestygnięcia.
2. W blenderze zmiksuj na gładką masę fasolę, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory, oliwę z suszonych pomidorów, sól himalajską i przyprawy.
3. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Witam
Wszystko super pyszne, tylko moja taka mała uwaga… fasolę namaczamy od 9 do 12 godzin nie dłużej, gdyż powyżej 12 godzin fasola zaczyna podlegać procesom fermentacji.
Pozdrawiam