Byłam przekonana, że ten przepis znalazł już się na moim blogu. Ze zdziwieniem odkryłam dziś, że jednak tak nie jest. Oto wspomnienie lata – pieczone pomidory. Mają wszechstronne zastosowanie: mogą być dodatkiem do dania głównego, składnikiem sałatki czy osobną przekąską. Co najważniejsze – są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale komponują się w towarzystwie sosu czosnkowego i nie tylko.
Składniki:
– 6 średniej wielkości pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– odrobina oliwy z oliwek
-do smaku: suszona stewia, tymianek, sól, pieprz
Jak upiec pomidory?
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 ° C.
2. Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posyp pomidory startym na tarce czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem, opcjonalnie także suszoną stewią. Każdą ćwiartkę skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
4. Piecz około 65 min. w piekarniku nagrzanym do 100 ° C.
Smacznego!