Lubię zupę cebulową. Ten przepis został zainspirowany Bazyliową Kuchnią. Dziękuję 🙂
Składniki:
– 1 litr bulionu warzywnego
– łyżka zmielonej kaszy jaglanej (mąki jaglanej)
– olej do smażenia
– 10 cebul
– pół główki czosnku
– 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– do smaku: sól, pieprz, majeranek
– opcjonalnie: starty ser, pokruszone wafle kukurydziane
Przepis:
1. Obierz i pokrój w półksiężyce cebulę, posiekaj czosnek. Podsmaż w garnku na odrobinie oleju.
2. Dodaj mąkę jaglaną i słodką paprykę. Gdy całość się zeszkli, dodaj do cebuli bulion warzywny.
3. Gotuj aż do zmięknięcia cebuli (około 1,5 godziny na małym ogniu).
4. Zblenduj całość, dodaj przyprawy do smaku.
5. Opcjonalnie możesz dodać do zupy pokruszone wafle kukurydziane i starty ser.
Smacznego!!! 🙂