Taki sos idealnie nadaje się do jedzenia z ryżem, kaszą jaglaną, gryczaną lub z makaronem.
Składniki:
– ok. 300 g ugotowanego bobu (dodałam do sosu bób w łupinkach – bo to właśnie w łupinkach znajdziemy najwięcej witamin)
– ok. 300 g pokrojonych i podduszonych pieczarek
– opcjonalnie: 200 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz i oregano do smaku
Jak zrobić sos pieczarkowo-bobowy?
1. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, przyrumienić cebulę i czosnek. Opcjonalnie po kilku minutach dodać mięso mielone.
3. Dodać ugotowany wcześniej bób i podsmażone pieczarki. Gotować kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Doprawić do smaku.
Smacznego!