Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i figami. Jak ciasto!

Od kilku dni chciałam zrobić jaglaną zapiekankę z jabłkami i śliwkami. Niestety, od pomysłu do wykonania minęło tyle czasu, że zdążyliśmy zjeść wszystkie śliwki 🙂 Na szczęście w czeluściach moich szafek kuchennych znalazłam suszone figi, które złamały nieco smak jabłek.  Wszystko zapiekłam w blaszce do pieczenia chleba… Jaglana zapiekanka doskonale smakuje polana odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki:

– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 jajka
– 3 łyżki ksylitolu
– 4-5 jabłek
– łyżka oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
– 5 suszonych fig
– gęsty jogurt naturalny

Jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej?

1. Jabłka umyj i pokrój w cienkie plastry. Umieść je w rondlu, dodaj olej kokosowy i duś pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną, jajka i ksylitol. Masę umieść na blaszce (ja wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i dzięki temu łatwo mi było wyciągnąć z niej ciasto).
3. Figi pokrój w cienkie plastry.
4. Zdejmij z ognia mus z jabłek, dodaj do niego 3/4 pokrojonych fig. Dokładnie wymieszaj.
5. Mus jabłkowo-figowy umieść na jaglanym spodzie. Przystrój pozostałymi figami.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Wyjmij po ok. 15 minutach.
7. Przed podaniem polej odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.

zapiekana kasza jaglana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *