Składniki:
– 2 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
– szklanka mąki kukurydzianej (w obawie przed GMO polecam mąkę ekologiczną)
– szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
– pół szklanki ksylitolu
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju (u mnie nierafinowany słonecznikowy)
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 1 płaska łyżeczka soli
– 3/4 szklanki wyłuskanych nasion słonecznika
– opcjonalnie: rodzynki, siemię lniane
– do posypania ksylitolem pudrem – 2-3 łyżeczki ksylitolu
Ja zrobić zdrowe muffiny marchewkowe?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
2. Zmiksuj jajka z ksylitolem. Stopniowo dodawaj olej, miksując na małych obrotach.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę żytnią razową, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj startą marchew, posiekane orzechy, rodzynki i siemię lniane. Ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Ciasto umieść w formie na muffiny i wstaw do piekarnika na ok 35 minut.
7. Gdy ciasto ostygnie oprósz czy je zmielonym w młynku do kawy ksylitolem (zastępstwo cukru pudru).