Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za cukinią, ale odkąd poznałam zoodles, czyli makaron z cukinii, staram się zawsze mieć zapas tego warzywa na czarną godzinę. Ten makaron jest świetny dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Próbowałam zoodles z różnymi sosami (serowymi, bolognese, warzywnymi) i we wszystkich kompozycjach smakował doskonale.
Co ważne – zoodles jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy kilka minut i gotowe!
Składniki na porcję dla dwóch osób:
– 500 g cukinii (2 średniej wielkości cukinie)
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
Jak zrobić zoodles, czyli makaron z cukinii?
- Cukinię pokrój na cienkie paseczki. Najlepiej użyć w tym celu specjalnej obieraczki julienne.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cukinię, posól.
- Podduś cukinię do miękkosci (3-5 minut, od czasu do czasu mieszając)
- Podaj z ulubionym sosem.
Smacznego!